• Blog
  • 22 mei 2024
  • Geplaatst door TeamRitmeesterkwartier

Van sigaren tot Veenendaals erfgoed

Welkom in het hart van Veenendaal. Op deze bijzondere locatie van de voormalige Ritmeesterfabriek beleef je het historische verleden van Veenendaal. De plek vertelt het verhaal van de destijds florerende sigarenproductie en laat je dromen over de toekomst. Hier komt een fijne buurt met een mix van huur- en koopwoningen, kantoren en maatschappelijke voorzieningen.   

Het verhaal van de Ritmeester

De Ritmeesterfabriek ontstond dankzij de tabaksteelt in de regio en werd in 1887 opgericht door Jochem van Schuppen. In 1913 vestigde de Ritmeesterfabriek zich aan de Kerkewijk. De sigarenindustrie op deze locatie heeft een blijvende indruk achtergelaten op de identiteit van Veenendaal. Vele Veenendalers en inwoners uit de nabijgelegen plaatsen verdienden hun brood in deze fabriek. Naast de wolindustrie is de sigarenindustrie één van de grootste industrieën die Veenendaal ooit gekend heeft. In 1933 transformeerde de sigaar tot statussymbool voor predikanten, artsen en notarissen. Het bedrijf Ritmeester bloeide met 1400 medewerkers en 106 miljoen geproduceerde sigaren in 1937. Van kruiwagens naar vrachtwagens, achter de Kerkewijk groeide jaarlijks de productie gestaag. Overnames en nieuwe locaties volgden in Culemborg, Didam, Kesteren, en Rijkevorsel. In een periode van explosieve groei bood de sigarenindustrie werk aan vele arbeiders. Maar in 1972 brachten belastingen, duurdere tabak en het roken van goedkopere sigaretten een ommekeer. In 2005 vertrok de productie van Ritmeester vanuit Veenendaal naar Duitsland. Het kantoor vertrek enkele jaren later naar 's Hertogenbosch. Daarmee kwam een einde aan de sigarenindustrie in Veenendaal. 

Gemeentelijk monument

De vier oudste gebouwen, grenzend aan de Kerkewijk, zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Zo blijven de gebouwen van cultuurhistorische waarde behouden voor Veenendaal. Deze gebouwen worden in ere hersteld, met ruimte voor kantoren, woningen en een maatschappelijke invulling.

De locatie die grenst achter de monumentale gebouwen wordt getransformeerd naar een duurzaam woonmilieu met aandacht voor groen en klimaatadaptatie. Hier komt een mix van woningen, met appartementen en eengezinswoningen voor verschillende doelgroepen.

Het Ritmeesterkwartier herdefinieert haar positie in Veenendaal tot gewilde plek voor wonen en werken. 

 

Beeld: Yuting Gao

Deel
Gekopieerd!