Sigaren maken in de 19e eeuw, hoe ging dat?
Als je straks door het Ritmeesterkwartier loopt, kom je de namen De Stripperij, De Kerverij, Het Pakhuis en De Sigarenfabriek tegen. Dit zijn de namen van de vier monumenten van het Ritmeesterkwartier. Maar wist je ook dat deze namen verwijzen naar het proces van sigaren maken?
Selecteren van tabaksbladeren
Het maken van sigaren in de 19e eeuw, begon met de import van tabaksbladeren uit landen zoals Cuba, Brazilië en Sumatra. Dit waren veel verschillende soorten tabaksbladeren: bijvoorbeeld Java, Bresil, Mexique, Havanna en Sumatra. De bladeren werden zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit, geur en smaak. Het mengen van deze verschillende tabakssoorten was een kunst op zich, iets waar de Ritmeester fabriek in uitblonk!
Strippen in De Stripperij
De eerste stap in het proces van sigaren maken vond plaats in De Stripperij. Hier werden de tabaksbladeren gestript. Dit houdt in dat de hoofdnerf (te dik en te taai om in sigaren te gebruiken) met de hand werd verwijderd. Dit nauwkeurige werk was essentieel voor de basis van een goede sigaar.
Fermentatie
Na het strippen werden de bladeren gefermenteerd om hun smaak en aroma te ontwikkelen. In speciale ruimtes werden de bladeren wekenlang blootgesteld aan gecontroleerde temperaturen en vochtigheid. Zo verbeterde de smaak en braken ongewenste stoffen af.
Opslag in Het Pakhuis
De gefermenteerde bladeren werden vervolgens naar Het Pakhuis gebracht. Hier werden ze gesorteerd en opgeslagen op basis van grootte, kleur en kwaliteit, zodat alleen de beste bladeren voor de sigarenproductie werden gebruikt.
Kerven in De Kerverij
In De Kerverij werden de gefermenteerde bladeren gekerfd en gesneden. Door kleine inkepingen te maken, werden de bladeren flexibeler en gemakkelijker te rollen. Met speciale messen werden de bladeren op maat gesneden om een gelijkmatige trek en optimale verbranding van de sigaar te garanderen.
Rollen
Het rollen van sigaren: een kunstvorm op zich. De sigarenmakers stonden daarom ook wel bekend als ‘rollers’. Zij schikten het binnengoed, de vulling van de sigaar, zorgvuldig. Daarna brachten zij het omblad aan, dit was een dikker blad dat de vulling bijeenhield. Dit werd gevolgd door het dekblad, een dun en elastisch blad dat de sigaar zijn vorm en glans gaf.
Nabehandeling
Na het rollen werden de sigaren gerijpt in speciale kamers om de smaak verder te laten ontwikkelen. De sigaren werden regelmatig gecontroleerd om te garanderen dat ze aan de hoge kwaliteitsstandaarden voldeden. Na dit proces werden de sigaren verpakt en waren ze klaar voor verkoop.
De Stripperij, De Kerverij, Het Pakhuis en De Sigarenfabriek krijgen nu nieuw leven in het Ritmeesterkwartier. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze nieuwe ontwikkelingen? Klik dan rechtsboven op ‘Interesse’ en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo weet je zeker dat je niets mist!