logo

Veelgestelde vragen

Hier vind je de veelgestelde vragen. We hebben ze voor je ingedeeld naar onderwerp. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Ritmeesterkwartier Veenendaal

Hieronder vind je alle vragen over Ritmeesterkwartier Veenendaal

Waar ligt Ritmeesterkwartier Veenendaal?
Welkom in Veenendaal, centraal gelegen in het land. Ritmeesterkwartier is de nieuwe woonbuurt in het centrum van Veenendaal waar je elke dag kunt genieten van het aanblik op historisch verleden en authentiek nieuw. Overal dichtbij op een locatie waar wegen, spoorrails en fietspaden samenkomen. Het treinstation Veenendaal Centrum is om de hoek. Je wandelt er zo naar toe. Vanaf daar sta je in 30 minuten op Utrecht Centraal. Ook met de auto ben je zo op de snelweg A12 en rijd je gemakkelijk richting Arnhem of Utrecht. Je woont hier verbonden met Veenendaal en de rest van Nederland.
Zijn er voorzieningen in de buurt?
In de omgeving van Ritmeesterkwartier is een rijk en gevarieerd aanbod voorzieningen. Er is veel te beleven. Je wandelt zo naar het levendige centrum van Veenendaal. Perfect voor vermaak met winkelen, horeca en cultuur. Ben je meer toe aan ontspanning? Dompel je onder in de prachtige natuur. De groene bossen zijn perfect voor een fijne wandeling of een avontuurlijke rit met je mountainbike.
Wanneer start de verkoop van de woningen?
Het is nog niet bekend wanneer de verkoop van de woningen start. Het Ritmeesterkwartier is nog volop in voorbereiding. De eerste fase bestaat uit het woningaanbod in De Kerverij, één van de monumentale gebouwdelen. De Kerverij is een ontwikkeling van Ingenious en dochteronderneming Tomorrow. De volgende fasen worden ontwikkeld door gebiedsontwikkelaar AM. De woningen worden in fases verkocht en gebouwd. We houden je op de hoogte van de planning via de website en de nieuwsbrieven.
Hoeveel en welke typen woningen komen er?
In totaal komen er ongeveer 190 woningen in Ritmeesterkwartier. Het totale woonprogramma bestaat uit 30% sociaal, 30% middelduur en 40% vrije sector.
Uit welke deelgebieden bestaat Ritmeesterkwartier?
Ritmeesterkwartier bestaat uit de monumentale fabrieksgebouwen en de nog te slopen niet-monumentale fabrieksgebouwen. De monumentale gebouwdelen bestaan uit (1) De Sigarenfabriek, (2) Het Pakhuis, (3) De Stripperij en (4) De Kerverij. De overige niet monumentale gebouwen maken ruimte voor een nieuw te realiseren woonprogramma.
Wanneer en waar kan ik me aanmelden en inschrijven?
Leuk dat je interesse hebt! Op ritmeesterkwartier.nl kunnen belangstellenden voor een woning, omwonenden en zakelijk geïnteresseerden zich aanmelden. Via de nieuwsbrief blijf je dan op de hoogte van alle ontwikkelingen. Zodra de verkoop start van een deelproject, kunnen belangstellenden voor een koopwoning zich inschrijven. Meld je aan voor de nieuwsbrief. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Wanneer start de verhuur van de woningen?
Vrije sector huurwoningen

Het is nog niet bekend wanneer de verhuur start van de vrije sector huurwoningen. Zodra bekend is wie de verhuur van de woningen gaat doen, brengen wij je op de hoogte via de website en de nieuwsbrieven. De verhuur van de woningen verloopt niet via deze website.

Sociale huurwoningen

De sociale huurwoningen worden door de woningcorporaties verhuurd via Huiswaarts.nu. Als je voor een sociale huurwoning in aanmerking wilt komen, dien je ingeschreven te staan bij Huiswaarts.nu.

Ga voor meer informatie naar Home (huiswaarts.nu). De verhuur van de woningen verloopt niet via deze website.

Kopen

Hieronder vind je alle vragen over Kopen

Hoe kom ik in aanmerking voor een woning?
Je kunt je aanmelden als belangstellende op onze website, wij houden je dan op de hoogte van de voortgang. Je ontvangt bericht als de verkoop start.
Welke makelaar verkoopt de woningen?
Zodra bekend is wanneer de verkoop start, worden de verkopend makelaars bekend gemaakt. De makelaars zijn je aanspreekpunt en je kunt er terecht voor meer informatie. Uiteraard adviseren de makelaars je ook over de eventuele verkoop van je huidige woning.
Wie ontwikkelt Ritmeesterkwartier?
Ritmeesterkwartier wordt ontwikkelt door gebiedsontwikkelaar AM, Huibers van Weelden Architecten en Ingenious / Tomorrow.
Welke bijkomende kosten zijn er bij het kopen van een nieuwbouwwoning?
De woning wordt gebouwd in termijnen waarover rente betaald moet worden. Ook zijn er kosten voor het eventuele meerwerk wat je kiest, denk aan extra elektrapunten, luxere tegels in de badkamer of een grotere keuken. Daarnaast zijn er kosten voor de bemiddeling van de hypotheekadviseur en notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte. Er hoeft echter geen overdrachtsbelasting betaald te worden en geen notariskosten voor de eigendomsoverdracht en inschrijving bij het Kadaster.
Is er een appartement aan je toegewezen?
Gefeliciteerd! Je wordt hierover door de makelaar gebeld voor het maken van een afspraak. Je hebt daarna een optie op het appartement en wordt in de gelegenheid gesteld het appartement te kopen nadat je alle aanvullende (contract)stukken goed hebt kunnen bestuderen. Je wordt uitgenodigd voor een verkoopgesprek bij één van de makelaars. Wij streven naar het zo spoedig mogelijk toewijzen van de woningen en het inplannen van de gesprekken.
Wat is een optie op een bouwnummer?
Een optie is een periode dat een appartement exclusief voor een belangstellende is gereserveerd. De optie wordt toegekend na de toewijzingsprocedure. De toewijzingsprocedure volgt zodra de verkoop formeel gestart is en de inschrijvingsperiode gesloten is. Een optie is vrijblijvend. In deze optie-periode kun je al jouw vragen stellen aan de makelaar en word je in de gelegenheid gesteld het appartement te kopen.
Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst nog bedenktijd?
Is de koop- en aannemingsovereenkomst door alle partijen digitaal ondertekend en ontvangen? Dan heb je een bedenktijd van 7 dagen.
Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?
De woningen worden verkocht met een garantieregeling van SWK of Woningborg. Zo ben je ervan verzekerd dat je woning wordt afgebouwd en gebreken netjes worden verholpen. Met een garantieregeling loop je dus geen onnodige risico’s.
Wanneer ontvang ik het garantiecertificaat?
Je ontvangt het garantiecertificaat nadat de koop-/aannemingsovereenkomst is getekend en in ieder geval voordat u naar de notaris gaat.
Wanneer start de bouw?
De bouw van je nieuwe woning start, zodra alle opschortende voorwaarden zijn vervuld. Je ontvangt dan de zogenaamde ‘Hoera-brief’.
Wanneer start de verkoop?
Het is nog niet bekend wanneer de verkoop start. Meld je aan om op de hoogte gehouden te worden.
Kan ik een bezichtiging inplannen?
Je bent benieuwd, leuk! Ritmeesterkwartier is een nieuwbouwproject en nog volop in voorbereiding. Zodra de ontwikkeling in een volgende fase is, zullen we beeldmateriaal ontwikkelen om je een goede impressie te geven van de toekomstige situatie. Nu nog droomplaatjes. Straks misschien jouw realiteit!
Wat betekent koopsomindicatie?
Dit betekent dat de koopsommen nog niet definitief zijn. De indicatie geeft een indicatie aan van de koopsom.
Hoe verloopt de toewijzing?
Als de verkoop start, wordt je hierover geïnformeerd via de website en nieuwsbrieven. Je kunt dan in je persoonlijke account je woningvoorkeuren doorgeven.

Let op de voorwaarden voor een geldige inschrijving:

- Zorg ervoor dat je persoonsgegevens volledig en correct zijn ingevuld. De gegevens die je invult worden overgenomen in de verkoopcontracten; - Er is slechts één inschrijving per (toekomstig) huishouden toegestaan. Bij meerdere inschrijvingen worden beide inschrijvingen niet meegenomen in de toewijzing; - De inschrijvers worden ook de kopers in de koop- en aannemingsovereenkomst.

Na sluiting van de inschrijving worden de bouwnummers toegewezen. De toewijzing vindt per bouwnummer plaats op basis van zoveel mogelijk de eerste voorkeur van de inschrijvers en de financiële check. Wanneer er een bouwnummer is waarvoor geen eerste voorkeuren zijn opgegeven, wordt gekeken naar tweede en daaropvolgende voorkeuren. Er wordt dezelfde wijze van toewijzing aangehouden en deze procedure wordt herhaald totdat alle bouwnummers zijn toegewezen. Bij de toewijzing wordt niet gekeken naar het moment (tijdstip) van inschrijving. Het maakt dus niet uit of je je inschrijft als de inschrijving net is geopend of dat je je inschrijft op het laatste moment net voordat de inschrijving sluit.



We vinden het belangrijk dat je de tijd neemt voor het doornemen van de informatie die vanaf de start verkoop op de website wordt geplaatst. Dat helpt je om goed geïnformeerd de keuze te maken voor jouw favoriete bouwnummers.
Is er geen appartement aan je toegewezen?
Helaas! Er waren meer kandidaten voor de appartement(en) waar jij je voorkeuren voor hebt opgegeven. Je staat automatisch op de reservelijst. Ook hierover ontvang je bericht. Kandidaten die zich na de sluiting van de inschrijving hebben ingeschreven komen automatisch op de reservelijst. Je kunt je dus ook na de sluitingsdatum nog inschrijven voor een appartement.
Wat gebeurt er als ik het appartement wil kopen?
Besluit jij het appartement te kopen? Je wordt door de makelaar uitgenodigd voor het tekenmoment van de koop- en aannemingsovereenkomst en overige contractstukken. Voorafgaand ontvang je alle documenten zodat je voorbereid het gesprek met de makelaar in kan gaan. Heb je vragen over de koop- en aannemingsovereenkomst, technische omschrijving, verkooptekeningen, meer- en minderwerklijsten of de keukenspecificatie? De makelaars helpen je graag met het beantwoorden van jouw vragen!
Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?
Vrij op naam betekent dat je het appartement koopt inclusief belasting en inclusief notariskosten voor de overdracht en inschrijving bij het Kadaster. Kosten zoals voor de hypotheek en de inschrijving hiervan, zijn niet opgenomen in de v.o.n. prijs.
Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?
Met een garantieregeling van SWK of Woningborg ben je ervan verzekerd dat je woning wordt afgebouwd en gebreken netjes worden verholpen. Ook heb je 10 jaar garantie op ernstige gebreken.
Van wie koop ik de woning?
Je koopt de woning van de opdrachtgever wiens tenaamstelling volledig wordt vermeld in je koop-/aannemingsovereenkomst.
Wat zijn opschortende voorwaarden?
De koop-/aannemingsovereenkomst treedt in werking op het moment dat de opschortende voorwaarden zijn vervuld. Opschortende voorwaarden zijn o.a. het verkrijgen van een vergunning, de acceptatie van het project bij het SWK of Woningborg (de waarborgende instelling) en als circa 70% van de woningen van het project zijn verkocht. De opschortende voorwaarden staan beschreven in je koop- en aannemingsovereenkomst. De makelaar kan je hier meer uitleg over geven.

Financiering

Hier vind je alle vragen over financiering

Hoe weet ik of ik een woning kan betalen?
Heb je interesse in een koopwoning? Bereid je goed voor voordat de verkoop start. Maak een afspraak met een door jou uitgekozen financieel adviseur. Dan weet je welk bedrag je kunt betalen en wat de financiële consequenties zijn.
Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?
Je hebt na het ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, 2 maanden de tijd om je financiering af te ronden. Mocht dit binnen die 2 maanden niet lukken, dan kun je een beroep doen op het artikel ‘ontbindende voorwaarden’ van je koop-/aannemingsovereenkomst.
Waar moet ik op letten bij de geldigheid van mijn bouwdepot?
Tijdens de bouwperiode betaal je vanuit je hypotheek de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer. We raden je aan rekening te houden met een langere doorlooptijd, van minimaal tweeëneenhalf jaar, met een mogelijkheid om deze te verlengen.
Kan ik het appartement (deels) met eigen geld betalen?
Ja, dat kan. Heb je hier vragen over? Neem contact op met je financieel adviseur.
Wat is bouwrente, uitstelrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente?
Bij nieuwbouw heb je te maken met verschillende rentes: bouwrente, uitstelrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente. Op de site van Bewust Nieuwbouw staat helder uitgelegd hoe het in elkaar zit. Voor meer informatie verwijzen we je naar: www.nieuwbouw.nl
Zijn er kosten aftrekbaar voor de belasting?
In veel gevallen kun je een voorlopige teruggave krijgen van de rente die je betaalt voor je nieuwbouwwoning. Dat kan nu al, ook al woon je nog niet in je nieuwe woning. Kijk eens op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
Wat kost een hypotheekadvies?
De kosten voor hypotheekadvies lopen flink uiteen. Afhankelijk van de tussenpersoon, bank en huidige woonsituatie zullen de kosten tussen de € 850,- en € 3.500,- zijn. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.
Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?
Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst heb je 2 maanden de tijd om je hypotheek rond te krijgen.
Waar moet ik op letten bij de geldigheid van mijn hypotheekofferte?
Bij nieuwbouw is het gebruikelijk dat er meerdere maanden verstrijken tussen de ondertekening van de koop-/aanneemovereenkomst en de overdracht bij de notaris. Daarom raden we je aan om een hypotheekofferte aan te vragen met een geldigheid van een zo lang mogelijke termijn. Daarmee minimaliseer je de kans op bijkomende kosten voor verlenging van de hypotheekofferte.

Wanneer start ik met betalen?

Afhankelijk van het moment dat je een woning koopt, start je pas bij de juridische overdracht (ook wel: ‘het transport’) bij de notaris met betalen, tot die tijd heb je recht op uitstel van betaling. Vanaf de valutadatum ga je hierover rente betalen. Over het algemeen over de eerste termijn; de grond. Daarna volgen de facturen naarmate de bouw vordert. Bijvoorbeeld als de begane grond vloer gelegd is, of als het dak erop zit. Deze termijnen zijn verdeeld over de hele bouwperiode. Heb je hier vragen over? Neem contact op met je financieel adviseur.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?
Aan een nieuwbouwproject is altijd een vaste notaris gekoppeld. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om de hypotheekakte bij een andere notaris te laten passeren. Houd er rekening mee dat dit waarschijnlijk niet voordeliger is en meer tijd en afstemming vraagt tussen de notarissen.
Ik heb nog een woning te verkopen, kan ik dubbele lasten voorkomen?
Voor de bouwtermijn is het mogelijk om een overbruggingskrediet te nemen. Dan heb je geen dubbele maandlasten, maar wordt je nieuwe hypotheek iets hoger. Voor meer informatie verwijzen we je naar www.nieuwbouw.nl
Kan ik meerwerk meefinancieren?
Je kunt meerwerk meefinancieren, mits de woning evenveel in waarde stijgt als het meerwerk kost. Je financieel adviseur kan hier meer over vertellen.
Kan ik meer financieren omdat de woning duurzaam is?
Ja, dat kan! Voor duurzame woningen is extra hypotheekruimte beschikbaar. Veel banken hebben daarnaast speciale groenhypotheken voor duurzame woningen. Je financieel adviseur kan hier meer over vertellen.

Duurzaamheid

Hier vind je alle vragen over duurzaamheid

Wat is het energielabel?
De woningen in Ritmeesterkwartier worden ontwikkeld met een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid. Het is nog niet bekend wat het uiteindelijke energielabel wordt.
Wat betekent dit voor mijn woonlasten?
Een duurzame gebouwde woning is vaak energiezuinig. Energiezuinig betekent dat er zo min mogelijk energie verbruikt wordt dankzij goede isolatie, luchtdichtheid en duurzame energie. Dit lagere energieverbruik resulteert in een comfortabele woning, is beter voor het milieu en gunstig voor de portemonnee.

Overig

Hier vind je alle overige vragen

Wat is een VvE?
Alle eigenaren van het appartementengebouw vormen samen de Vereniging van Eigenaren. Als appartementseigenaren ben je samen verantwoordelijk voor het gebouw en het onderhoud hiervan. De eigenaar van de huurwoningen vertegenwoordigt de huurders in de VvE. Jaarlijks is er een vergadering met de leden onder leiding van een bestuur. Er is een vereniging waarin alle eigenaren van een woning in vertegenwoordigd zijn.
Wat zijn servicekosten?
Als appartementsrechteigenaar betaal je maandelijks aan de Vereniging van Eigenaars servicekosten. Hiervan betaalt de VvE bijvoorbeeld de schoonmaak van de algemene ruimten, onderhoud van de zonnepanelen, onderhoud van de algemene ruimten en de verzekering van het gebouw. Ook reserveert de VvE van deze bijdragen een gedeelte om onderhoud aan het gebouw te doen. Zoals onderhoud van het metsel- en schilderwerk en onderhoud van de liftinstallatie. Voordat je de koop- en aannemingsovereenkomst tekent zullen we je een begroting overhandigen waarin je precies kunt zien wat de bijdrage voor jouw appartement ongeveer zal zijn.